Wednesday 14 March 2012

Παγκόσμια ημέρα καταναλωτή


Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ σε ανάμνηση της μνημειώδους ομιλίας του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 15/3/1962 σε σχέση με τα στοιχειώδη δικαιώματα των καταναλωτών.

Η ημέρα αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα. Αναδεικνύει το καθολικό αίτημα των σύγχρονων κοινωνιών για κοινή ενεργοποίηση και δράση, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του καταναλωτή. Ταυτόχρονα υπενθυμίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι καταναλωτές στις οικονομίες της αγοράς. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον ο υπεύθυνος, ενημερωμένος και ισχυρός καταναλωτής είναι ο αποτελεσματικότερος ρυθμιστής των τιμών και της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Παγκοσμία Ημέρα Καταναλωτή υποδεικνύει επίσης τις υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι των καταναλωτών. Με υπευθυνότητα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης η Πολιτεία θα πρέπει να εργάζεται με τρόπο συστηματικό ώστε να τεθεί φραγμός στα φαινόμενα αισχροκέρδεια, της παραπλανητικής διαφήμισης, της ανεξέλεγκτης χρήσης των τεχνολογιών, τα διατροφικά σκάνδαλα, τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και τις όποιες πρακτικές ασυδοσίας στην αγορά.

Η συλλογική ενεργοποίηση και η σφυρηλάτηση της αρμονικής συνεργασίας των δυνάμεων των καταναλωτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της επιρροής των καταναλωτών. Όπως δήλωσε στην διαχρονική ομιλία του ο Τζόν Κένεντι, «Καταναλωτές είμαστε όλοι! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται».

No comments:

Post a Comment